Het internationaal festival voor LGBTQI+ koren Various Voices vindt in 2026 in Brussel plaats

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Nieuws

Barcelona en Brussel waren in de running voor de organisatie van het vierjaarlijks festival. Het was uiteindelijk Sing Out Brussels dat met de steun van visit.brussels aan het langste eind trok.  

Sing Out Brussels! is een LGBTQI+ koor dat in 2018 in het leven werd geroepen. Al van bij de start had het koor een internationale ambitie. “Wij zien onszelf als zingende ambassadeurs van de LGBTQI+ gemeenschap in Brussel. En dat zowel in België als in het buitenland,” aldus Marina Belotti en Christophe Cordier, de mensen achter Various Voices 2026. “Aan deze kandidatuur hebben we anderhalf jaar lang gewerkt. Het gaat om een heel internationaal festival met een honderdtal koren en bijna 4.000 stemmen uit heel Europa maar ook uit Noord-Amerika, Azië en Oceanië.”

De aanvraag kreeg de steun van visit.brussels. De organisatie werkt namelijk met een Support Program: “Brussel, de hoofdstad van een land dat altijd voorop heeft gelopen op het gebied van LGBTQI+ rechten, heeft altijd open gestaan voor diversiteit”, zeggen Frédérick Boutry. Hij is verantwoordelijk voor de toeristische strategie rond LGBTQI+ . Margaux Huvelle, Meeting Expert bij visit.brussels gaat verder: “Met meer dan 10.000 overnachtingen in Brussel zal dit festival niet alleen de waarden van openheid illustreren die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitdraagt maar zal het ook een uiterst positieve impact hebben op de Brusselse toeristische sector. Heel goed nieuws dus.”

De slogan van het festival is “Laat je hart horen”. “Door samen te zingen in de hoofdstad van de Europese Unie sturen we niet alleen een krachtige boodschap de wereld in. Het is ook een duidelijk signaal naar landen waar onze gemeenschap het vaak hard te verduren heeft,” leggen Marina Belotti en Christophe Cordier uit. Het hoogtepunt van het festival wordt “Laat je hart horen,” een avondprogramma in de Europese wijk. Alle koren die meedoen brengen dan een stuk dat speciaal voor de gelegenheid is gecomponeerd. Het festival heeft plaats in juni 2026 en duurt vijf dagen. Het richt zich tot alle Brusselaars. Naast de indoorconcerten staan er gratis openluchtevenementen op het programma, onder meer op de Grote Markt van Brussel.  

De keuze voor Brussel viel er na een online stemming onder de leden van de Europese federatie van LGBTQI+-koren Legato en de raad van bestuur. Zaterdag werden de resultaten bekendgemaakt. Brussel volgt Londen, Dublin en München op. Vanwege de pandemie werd het volgende festival verplaatst naar 2023. Dan is het de beurt aan het Italiaanse Bologna. 

“18 maanden lang legde de pandemie de koren het zwijgen op. Niet alleen het culturele leven had hier zwaar onder te lijden. Ook de hele toeristische sector werd keihard getroffen. Dit is een project dat de LGBTQI+-gemeenschap en de Brusselse bevolking wil mobiliseren rond dezelfde waarden. Het is een toekomstgericht project dat ons allemaal veel hoop geeft,” aldus de mensen achter Sing Out Brussels!  

Lees het kandidaatsdossier en bekijk de video van de kandidatuur