Various Voices Rising – Drie koren verenigd voor Europese solidariteit

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Nieuws

Onze Various Voices Rising show bracht drie Europese LGBTQI+ koren samen op het podium: Voces Gaudii (Polen), DynamiQ Voices (Utrecht) en natuurlijk Sing Out Brussels! De show werd georganiseerd als opmaat naar het Europees festival van LGBTQI+ koren Various Voices dat we in 2026 organiseren.

De missie van Sing Out Brussels omvat ook het organiseren van internationale evenementen om onze waarden te promoten. In 2026 is ons koor gast van het Europese festival van LGBTQI+ koren Various Voices, dat elke vier jaar in een andere Europese stad door een ander koor wordt georganiseerd.

Als opmaat voor dit evenement verwelkomden we een weekend lang het Voces Gaudii koor uit Warschau in Polen en het DynamiQ Voices koor uit Utrecht in Nederland. In totaal betraden bijna 150 koorleden het podium. In het Kultureel Centrum van Ukkel presenteerde elk koor een selectie uit zijn repertoire aan een volle zaal, voordat ze samen “Brave” zongen, een lied dat hen oproept om trots voor hun identiteit uit te komen.

(pics @todork – @antoine.gab_portfolio)
Sing Out Brussels!
Voces Gaudii
DynamiQ Voices

Dit weekend was niet alleen rijk op muzikaal, maar ook op menselijk vlak. Het begon allemaal de dag voor de voorstelling, met repetities op vrijdagmiddag, die de gelegenheid boden om de eerste contacten te leggen, vooral met de koorleden die bij mensen uit de buurt logeerden. Op zaterdag werden de koorleden uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende activiteiten: een LGBTQI+ rondleiding door het centrum van Brussel, georganiseerd met de hulp van L-Tour, een bezoek aan de locaties waar het Various Voices festival in 2026 zal plaatsvinden, een presentatie van het artistieke project van het festival door onze artistiek directeur Simon Paco, en kleine spelletjes om elkaar beter te leren kennen.

Na het concert ging het feest door tot in de vroege uurtjes in een bar in het stadscentrum die voor de gelegenheid was geprivatiseerd. Op zondagmiddag werd het weekend in stijl afgesloten met een afsluitende brunch, met een heerlijke maaltijd, zang, gelach en een paar traantjes.

Het evenement werd gehouden in combinatie met de ‘Rendez-vous à Bruxelles‘, georganiseerd door de Europese Federatie van LGBTQI+-koren Legato om het festival van 2026 te promoten. Ongeveer twintig mensen namen deel, die evenzoveel Europese koren uit Engeland, Italië, Spanje, Noorwegen, Duitsland en Nederland vertegenwoordigden.

De koorleden die deelnamen aan het weekend keken er al naar uit om terug te komen voor het festival, dat het centrum van Brussel 5 dagen lang tot leven zal brengen in juni 2026!