Dance with Pride

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Evenementen Getagged

De LGBTQI+-gemeenschap heeft dans al heel vroeg geadopteerd als een middel van belangenbehartiging en emancipatie. In de besloten ruimtes van bars en nachtclubs kon deze gemeenschap zich uiten op veilige plaatsen, waar iedereen vrij was om zichzelf te zijn, en door hun danspartners te kiezen, ongeacht hun geslacht. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de vogue-cultuur, ontwikkeld door de Latijns- en zwart-Amerikaanse LGBTQI+-gemeenschap en die Madonna begin jaren 90 inspireerde tot haar hit “Vogue”, de film “Paris is Burning”, en meer recentelijk de serie “Pose” wordt momenteel uitgezonden op Netflix. 

Tegelijkertijd waren homo- en lesbobars in Brussel ook ruimtes van vrijheid en veiligheid, plaatsen van feest, van verleiding, van trots, door middel van muziek en dans… tot het daglicht waar de gemeenschap de straat op ging om te claimen hun plaats in de openbare ruimte, ter gelegenheid van de eerste Brussels Pride in 1995. 

Sindsdien heeft de LGBTQI+-gemeenschap een lange weg afgelegd en wordt België erkend als een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld, terwijl Brussel onmiskenbaar homovriendelijk is. Toch is het vandaag de dag nog een risico om jezelf te zijn in de openbare ruimte. De dualiteit is niet verdwenen en sommigen geven de voorkeur aan of hebben nog steeds behoefte aan de beveiliging van besloten ruimtes. 

Sing Out Brussels! (The Fabulous Queer Choir) illustreert dit debat en deze weg naar emancipatie en vrijheid door middel van dans. 

Date
11/06/2022 – 20h

Cost
15€

Venue
Centre culturel d’Uccle
Rue Rouge 57
1180 Uccle