I am her: een flashmob ter ondersteuning van transgenders.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Nieuws

31 maart – Brussel Centraal Station. Ter gelegenheid van de internationale dag van de transgender zichtbaarheid zong Sing Out Brussels! “I am her” van de Amerikaanse trans-artieste Shea Diamond. Deze symbolische actie werd door de artieste zelf doorgegeven! Elli, lid van het koor, blikt terug op dit evenement.

Ik herinner me een avond in de bar na een repetitie, toen het idee werd geopperd om “I am Her” te zingen in het Centraal Station op 31 maart, Trans Visibility Day. Ik herinner me dat ik stond te springen van vreugde over het idee.

Nou, we hebben het gedaan!

De voorbereiding, door een kleine groep vrijwilligers van het koor, is minutieus: een bezoek aan het centraal station, samenwerking met Genres Pluriels, het Regenbooghuis en de COCOF, besprekingen met de NMBS om de lokalen te kunnen bezetten en te filmen, keuze van de exacte locatie, schrijven van het script, aanwerving van een videoteam en vrijwilligers: alles is gepland om het evenement goed te laten verlopen.

De dag ervoor repeteren we de aankomst van golven zangers, de loop aan het begin, de wissel aan het eind met de slogan “Trans rights are human rights”. Ondanks mijn enorme vermoeidheid die dag, was ik verheugd dat de vuisten omhoog gingen bij het laatste “Trans rights are human rights”.

Op de dag van het evenement kwamen we aan in de Horta-galerij, enkele minuten voor de voorstelling. We vonden er de vrijwilligers van Genres Pluriels, enkele vrienden die met transvlaggen zwaaiden of op het evenement reageerden, en natuurlijk het hele koor. De koorleden speelden het dresscode spel: het blauw en roze van de transvlag. Een prachtig gezicht. Terwijl ze wachten op de laatste aanpassingen zodat ze kunnen gaan zingen, is de opwinding ten top.

We zongen twee keer “I am Her”, vastberaden. Het zingen van “Trans right is human rights”, met opgeheven vuist, op een dag van trans-zichtbaarheid, voor het grote publiek in het Centraal Station vervult me met vreugde en trots.

Later die avond, toen ik naar huis fietste, riep iemand naar me: “Pardon meneer”. De 2023 trans-zichtbaarheidsdag had niet beter kunnen eindigen.

Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met Genres Pluriels, met de steun van de Stad Brussel (Gelijke kansen) en het RainbowHouse (via het Rainbow Visibilities project, met de steun van Cocof). Voor meer informatie over de prioriteiten van trans*-rechten door Genres Pluriels in België, klik hier.